Трудно е да се спори с факта, че качеството на храната, която ядем днес, се е променило значително през последния век. Често диетата на дори онези хора, които спазват принципите на ЗДРАВЕТО, не винаги покрива всички нужди на организма от хранителни вещества и допълнителни хранителни компоненти.

Обща информация
Повечето от нас искат да имат здрави съдове и сърце, да не развиват артериална хипертония, да поддържат правилно ниво на холестерол в плазмата на кръвта и да не образуват излишни подкожни мазнини. Днес можете да намерите информация в глобалната мрежа, че полиненаситените мастни киселини, особено от клас omega-3, могат да помогнат в това. Най-голямо количество от тези вещества се съдържа в рибеното масло, което се използва за производството на добавки под формата на капсули. С цел да оцените ползите от omega-3 за организма, е необходимо да приемате тези лекарства за курс.
Характеристики на omega-3
Трите типа omega-3 киселини са особено важни за човешкия организъм:
- ALC или алфа-линоленова – може да бъде намерена в растителните масла – червено, ленено, рапично, соево
- EPK или ейкозапентаенова – особено много от нея се съдържа в морските мазни риби, например, риба тон, сьомга.
- DHA или докозахексаенова киселина – има много в мазните видове сьомга.
ALC се счита за особено важна от трите киселини, тя принадлежи към незаменимите варианти на PUFA и трябва да се получава с храната или добавките постоянно. Това се дължи на факта, че организмът сам не може да синтезира тази киселина от храната, но тя е жизненоважна в метаболитните процеси.
Полезни (терапевтични) свойства
Важно е да се погледне по-отблизо на полезните свойства на omega-3 във връзка с организма. Тези съединения са особено важни за здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като участват в важни метаболитни процеси, които помагат в работата на самото сърце и поддържат тонуса на съдовете.
Намаляване на нивото на триглицеридите
Свойствата на omega-3 за намаляване на нивото на липидните фракции на кръвта, особено триглицеридите, бяха проучвани в особено детайли. Това е част от липидния спектър на кръвта, която циркулира през съдовете и може да се съхранява под формата на подкожни мазнини в проблемни области. Освен това, повишените концентрации на триглицеридни фракции са свързани с развитието на атеросклеротични плаки в стените на артериите, което увеличава риска от инфаркт на миокарда или инсулт. Растящите плаки постепенно стесняват вътрешния лумен на артериите, което нарушава доставката на кислород до тъканите, което е особено опасно за миокарда и мозъка, мускулите и бъбреците.
Намаляване на риска от опасни аритмии
Ако сърдечният ритъм е неравномерен, твърде бърз или бавен, контракциите се случват с прекъсвания, това е аритмия. Някои от нарушенията на ритъма са относително безвредни, но има и такива, при които рисковете от инсулт или други сериозни здравословни проблеми се увеличават. Най-опасните са:
- Предсърдно мъждене.
- Предсърдно мъждене.
- Вентрикуларно мъждене.
Според многобройни проучвания, е установена връзка между увеличеното консумиране на omega-3 и намаляването на честотата на фаталните аритмии.
Профилактика на атеросклероз
Основната проблематика в тази патология е образуването на холестеролови плаки на вътрешната повърхност на артериите. Постепенно в стените на кръвоносните съдове се образуват плаки – смесица от холестерол, калций и мазнини, умиращи клетки. Това създава изпъкналост вътре в съда, което ограничава потока на кръв през него. Когато плаката покрива повече от 70% от артерията, съществува риск, че кръвният поток напълно ще спре.
Ако преминете на диета, богата на продукти с omega-3, това ще помогне да се намали рискът от инфаркт или инсулт. Но е важно храната да е с ниско съдържание на наситени мазнини и да има голямо количество omega-3. Именно тези съединения имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, помагат да се подобри функционирането на ендотелните клетки, покриващи кръвоносните съдове. Ако диетата не е богата на PUFA, струва си да се добави допълнителен прием на добавки с тях.

Повишеното налягане, особено при стрес или на фона на преумора, вълнение или физическо натоварване, може да заплаши с инфаркт (смърт на част от миокарда) или развитието на инсулт (смърт на част от мозъка). Учените са идентифицирали положителни ефекти върху нивото на налягане от редовната консумация на omega-3. При достатъчен прием на PUFA, както горното, така и долното налягане се намаляват леко, което оказва положително влияние върху здравето.
Излишък от омега-3: последици
Ако тези вещества се приемат неконтролируемо и в увеличени количества, те могат да доведат до значителни промени в метаболизма на организма. Така, обилно и продължително, трудно спиращо кървене при малки наранявания може да бъде предизвикано. Това се дължи на вид “разтваряне” на кръвта с мазнини. Освен това, излишъкът от омега-3 може да предизвика изразено понижение на налягането.
Не всички хора могат да приемат тези вещества под формата на храна, допълнителни добавки. Това се отнася за страдащите от алергии към морска риба, както и за хора с увеличено кървене и увреждане на черния дроб.
Омега-3 от Grassberg
Ако възникне въпросът за добавяне на омега-3 в диетата, е важно да се изберат правилните добавки. Пример за ефективен комплекс, който може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми, коригиране на метаболитни нарушения, може да бъде линия от продукти с омега-3 от Grassberg. Струва си да се обърне внимание на следните опции за добавки:
Приемът на тези комплекси позволява да се попълни дневната доза омега-киселини, ако се прави в комбинация с корекция на храненето. Редовният прием на омега-3 помага за подобряване на външния вид и здравето. Едно от значителните предимства на продукта е, че концентрацията на активни съставки в него е балансирана по такъв начин, че е подходяща за повечето хора.

Да бъде полезно!
Ако няма противопоказания за употреба на PUFA и алергични реакции, приемът на омега-3 може да бъде полезен за подобряване на здравето и подобряване на външния вид, ако само добавките се приемат правилно. Важно е да се помни, че организмът абсорбира растителните мазнини по-лесно от животинските, обаче, лекарите препоръчват приблизително равно количество и от двете. Омега-3 от естествени източници ще бъде най-полезна.
Разнообразявайте диетата си със салати с рапично, сусамово масло, яжте мазна или полумазна морска риба поне два пъти седмично. Гответе от прясна риба, при замразяване рибата частично губи своите ползи. Морските дарове и хайверът ще разнообразят диетата.
Ако нямате време да следите диетата си, лъжица ленено семе на ден ще дойде на помощ. Поради него организмът ще получи порция омега-3 киселини ежедневно. Лененото семе може да се смеси със салати или да се смели на прах и да се приема като "лекарство" с вода.
Ако ритъмът на живота е изключително интензивен, няма възможност да се следи храненето, можете да приемате хранителни добавки с омега-3. Въпреки това, струва си да се помни за противопоказанията и предозиранията, за да не се навреди на организма!
Остевете коментар