new-products-3-omega-Camera

Всеки ден нашето тяло се нуждае от различни компоненти – хранителни вещества, витамини, минерали и биологично активни съединения, които участват в метаболитните процеси. Но ако организмът може да съхранява или синтезира част от необходимите вещества сам, то с омега-3 полиненаситените мастни киселини (съкратено PUFA) всичко е по-сложно. Те се изразходват активно за нуждите на организма, но организмът не знае как да ги синтезира, така че те трябва да идват с храната .

Междувременно, тези омега мазнини принадлежат към категорията на незаменимите , и според вътрешните препоръки на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, те трябва да идват в количество от 800 до 1600 mg на ден. Но обичайната диета на повечето от нас не покрива нуждите за това съединение, понякога получаваме много по-малко необходимите мазнини, което е причината метаболизмът да страда. Защо са толкова важни омега PUFA, кои от тях са най-скъпи и как могат да се получат?

Какво е омега PUFA

Много хора, ако чуят думата “мазнина” в името, почти автоматично класифицират тези съединения като вредни. Мазнините са свързани с излишно тегло, проблеми с фигурата и здравето, но не всички от тях са опасни. Освен това, изключването на мазнините от диетата е вредно за метаболизма, но организмът изисква правилно съотношение на мазнините , приемът на специални липидни съединения – особено омега мастни киселини от клас 3, 6 и 9. Тези съединения са необходими за изграждането на клетки и участие в сериозни процеси в тялото.

Вредни и полезни мазнини, излишък

Липидите или по-разбираемото име за нас – мазнини, се наричат незаменими съединения за организма. Това се дължи на факта, че техните молекули формират основата на мембраната на всяка клетка, без мазнини, органите и системите на тялото не могат да работят напълно. Освен това, някои витамини, разтворими в мазнини, могат да бъдат усвоени само ако в храната присъстват липиди.

Поради мазнините, ние се чувстваме сити за дълго време, те поддържат стабилното функциониране на стомашно-чревния тракт, помагат в производството на достатъчно ниво на хормони, поддържат здравословното състояние на кожата, косата и ноктите.

Най-вредни за организма са хидрогенираните или транс мазнини, които се усвояват слабо, разрушават храносмилателните органи, вредят на сърцето и кръвоносните съдове. При планиране на диета е добре да се дава предпочитание на ненаситените мазнини, тъй като те също са източник на най-важните съединения – омега 3 мастни киселини.

Омега мастни киселини, 3-6-9

Ненаситените мазнини, и по-специално мастните киселини, трябва да идват ежедневно с храната, тъй като това е основата за синтеза на клетъчни биомембрани и липидни съединения необходими за хората. Омега мастните киселини, които организмът не може да синтезира сам, са особено важни . Без тях е невъзможно пълното функциониране на органите и тъканите – това е групата омега-3. Основният им източник са мазни риби и морски дарове, както и частично растителни масла, семена, ядки, соя.

Групата на омега-клас PUFA се различава по структурата на съединенията, те се разделят на няколко категории:

  1. Това са мононенаситени с само една двойна връзка между въглеродните атоми. Тази група включва омега 9 мастни киселини.
  2. Полиненаситени PUFA с наличието на няколко двойни връзки между съседни въглеродни атоми. Тази група включва два класа – омега 6 мастни киселини и омега 3 PUFA.

Цифрите показват мястото, където се намират ненаситените връзки на въглеродните атоми. Има също малко проучена група на омега-7, но засега данните за тяхната роля в организма са противоречиви.

Биологичната роля на омега PUFA

Трудно е да се надцени биологичната роля на ненаситените омега киселини за нашето тяло. Те изпълняват множество функции:

  • Укрепване на активността на имунната система, пълноценна работа на хуморалната и клетъчната свързка на имунитета.
  • Запазване на остро зрение, предотвратяване на възрастови промени.
  • Поддържане на мозъчната активност, запазване на когнитивните функции, памет, подобряване на концентрацията.
  • Увеличаване на устойчивостта на физически и емоционален стрес.
  • Защита на кожата от повреди, подобряване на външния вид, стимулиране на растежа на косата и ноктите.
  • Поддържане на баланс между “лошия” и “добрия” холестерол, помощ при предотвратяване на атеросклероза.
  • Помощ в борбата с излишното тегло, нормализация на метаболитните процеси.
  • Стимулиране на изгарянето на мазнини и увеличаване на мускулната маса по време на активни тренировки, увеличаване на устойчивостта на стрес, изравняване на нивата на кръвното налягане.

Видове омега-3 ПНЖК

Групата на омега-3 ПНЖК трябва да съдържа трите най-важни съединения, от които тялото особено се нуждае. Те са:

  • АЛК или алфа-линоленова киселина.
  • ДХА или докозахексаенова киселина.
  • ЕПК или ейкозапентаенова киселина.

Тези вещества са необходими за обновяване на клетките, синтез на биомембрани и поддържане на оптимален метаболизъм.

Може ли да има излишък?

Ако в интернет има много информация за липсата на омега-3, малко данни има относно това как излишъкът от омега киселини влияе. Много хора, увлечени от добавки, могат да получат прекомерно количество омега. В този случай е възможно понижаване на налягането, удължено заздравяване на рани, склонност към кървене поради разреждане на кръвта и мускулна слабост. Депресия, тревожност и раздразнителност също могат да се появят.

Опасно е да се приемат омега-6 и 9 без наблюдение от лекар, при техния излишък и консумация на мазни храни могат да възникнат сериозни здравословни проблеми. Те са:

  • Падане на косата.
  • Набиране на излишно тегло.
  • Скачане на налягането.
  • Развитие на екзема.
  • Проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.
  • Нарушения в черния дроб.
  • Храносмилателни разстройства.
  • Склонност към тромбоза.
  • Психични проблеми.

Оптимално съотношение на омега 3-6-9

До момента повечето хора получават много повече омега 6 и 9 с храната, отколкото трябва, но има катастрофален недостиг на омега-3 в диетата. Това се дължи на факта, че много хора не включват мастни морски риби и морски дарове в своята диета, разчитайки на бърза храна, полуфабрикати от магазина, индустриални сладкиши и мазни продукти.

Недостигът на омега-9 е изключително рядък, тези съединения са достатъчни в растителните масла, плюс тялото може да синтезира тези съединения само. Но с полиненаситените киселини всичко е по-сложно, важно е да се осигури балансът им в диетата. Здравословното съотношение на омега 6 и 3 се счита за 5:1, но понякога тези цифри се променят на 20-30:1. При такива съотношения омега-6 може да има негативни ефекти.

Какво мога да избера

Пример за ефективен комплекс за хора от различни възрасти могат да бъдат продуктите с омега-3 от Grassberg. Това са комплексите:

ОМЕГА 3 ПРЕМИУМ 1000 1200 мг

с допълнителен витамин E в състава и съдържание на ПНЖК 60%

ОМЕГА 3 ВАЛЮЕ

всяка капсула на продукта има високо съдържание на активни хранителни вещества 18% ЕПА (EPA) и 12% ДХА (DHA) (ПНЖК 30%)

ОМЕГА БАЛАНС 3-6-9

балансиран комплекс от омега-3-6 и 9 от рибено масло, ленено масло, лечебно масло

МАСЛО ОТ ТРЕСКА

подходящо за тези хора, които не понасят вкуса и миризмата на рибено масло в течна форма, но имат нужда от попълване на както омега-3, така и витамини

Тези комплекси помагат за попълване на дневната доза на омега киселини, тъй като съдържат смес от есенциални ПНЖК на омега-3. Ако комплексът се използва в комбинация с промени в ежедневното хранене, той помага за подобряване на външния вид и общото здраве, укрепване на имунитета, предотвратяване на сърдечни и съдови проблеми.

Едно от значителните предимства на продукта е, че концентрацията на активни вещества в него е балансирана, така че е подходяща за повечето хора. Самите капсули са направени от колаген, хидролизиран протеин, преобразуван в желатин, който се абсорбира безопасно и напълно от тялото. Всички етапи на производство, от качеството на суровините до крайния продукт, са стриктно контролирани, на всеки 6 месеца производството преминава през всички държавни инспекции, налични са всички сертификати за съответствие на производствените линии с ISO и GMP стандарти.