omegas-Camera

Продукти, които намаляват нивото на вредния холестерол

Често чуваме за холестерола, постоянно ни съветват да го намаляваме, редовно да следим нивото му в плазмата и, ако е необходимо, да приемаме допълнителни лекарства за контрол на нивото му. Но защо различните таблици с продукти, които понижават холестерола и поддържат строго определено ниво на холестерол, са толкова важни? Защо това съединение е толкова опасно и как да настроим диетата си така, че рискът от атеросклероза да е по-нисък? За това говорим с експерта – нутриционист, диетолог Елена Парецкая.

Преди да търсим продукти, понижаващи холестерола, е важно да решим какъв вид съединение е и какви биологични функции изпълнява, и дали наистина е необходимо да намаляваме нивото му чрез хранене или лекарства, различни добавки. От гледна точка на биохимията, холестеролът (или по-скоро различните фракции на холестерола) е вещество, свързано с липидните съединения. Нашето тяло го нуждае, за да функционират активно клетките, да синтезират различни хормони, и да усвояват напълно храната, която ядем.

Ако нивото на холестерола надвиши нормалните стойности, метаболизмът страда, рискът от развитие на патологии на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка се увеличава, метаболитните процеси се нарушават, появява се такава патология като атеросклероза. Следователно е важно за всички нас да контролиране нивото на това съединение в плазмата и да предприемем мерки за коригиране на нивото му, включително избиране на продукти, които намаляват нивата на холестерол в кръвта и изключване на тези, които допринасят за увеличаване на неговата концентрация.

В анализите се изследват три варианта на индикатори:

  1. Общият холестерол е целият обем на това съединение в плазмата.
  2. LDL или "лош" холестерол е съединение, което допринася за развитието на атеросклероза, ако нивото му в плазмата е увеличено.
  3. HDL или "добър" холестерол е съединение, което защитава нашите съдове от образуването на плаки и мазни плаки, които причиняват атеросклероза.

Струва си да обсъдим всяка от опциите малко по-подробно, за да разберем същността на протичащите процеси.

"Вреден" или "лош" холестерол

Молекулите на "лошия" холестерол се образуват, когато холестеролът се комбинира с LDL (тези са липопротеини с ниска плътност). В тази форма, съединението се пренася в кръвта до различни органи и тъкани. Тази фракция представлява по-голямата част от обема на целия холестерол, който е в тялото. Ако нивото на LDL е нормално, в тялото не настъпват промени, съдовете работят нормално. Но при излишък на лошото съединение, то постепенно се отлага на вътрешната повърхност на артериите, образувайки мастно отлагане и натрупване – атеросклеротични плаки, които растат вътре в лумена на артерията, стеснявайки я. Това усложнява кръвния поток и допринася за образуването на малки кръвни съсиреци в тесни части на съда, които блокират потока на кръв към сърцето, мозъка, бъбреците или други части на тялото. В резултат на това могат да се развият инсулти, инфаркти, увреждания на артериите в крайниците и т.н.

"Добър" холестерол и неговата роля

Когато холестеролът се комбинира с липопротеини с висока плътност, се образуват молекули на "добрия" холестерол. Основната им роля е да почистват съдовете от лошата плака, да поддържат здравето на артериите, извеждайки излишния LDL в черния дроб за преработка. Именно "добрият" холестерол помага за защита на нашето сърце и кръвоносни съдове, мозък и други органи от тежки атеросклеротични увреждания. Но той не може напълно да премахне лошия, елиминирайки около една четвърт от общия обем.

Защо "лошият" холестерол се увеличава?

Няма единна причина за атеросклерозата. Това е многофакторна патология, която възниква под влиянието на няколко процеса едновременно – нездравословен начин на живот, метаболитни нарушения, лоши навици и т.н. Сред най-съществените рискови фактори са:

  • Излишък на мазни и сладки храни в диетата.
  • Дефицит на физическа активност, заседнал начин на живот.
  • Наднормено тегло или затлъстяване в различни степени.
  • Лоши навици – пушене, консумация на алкохол.
  • Неблагоприятна наследственост, предразположение към атеросклероза.
  • Възраст над 45-50 години.
  • Наличие на хронични заболявания, включително хипертония, метаболитен синдром, диабет.

Как да определим холестерола си: норма и патология

Увеличаването на нивото на "вредния" холестерол често няма симптоми. Може да бъде определено по време на преглед, ако се извърши кръвен тест - липидограма. Изследването се провежда строго на гладно, преди вземането на кръв е необходимо да се спазва гладна пауза от поне 10-12 часа. Изследват се следните показатели в кръвната проба:

  1. Нивото на общия холестерол е LDL в общо с HDL.
  2. Количество на "вредния" холестерол - LDL.
  3. Нивото на "полезния" холестерол - HDL.
  4. Липопротеини с много ниска плътност - допълнителни мазнинни фракции.
  5. Триглицериди - други форми на липидни молекули, които могат да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови патологии в комбинация с холестерол.

Ако нивото на триглицеридите е високо, особено в комбинация с увеличаване на "лошия" холестерол и липса на "добрия" холестерол, има висок риск от развитие на плаки в стените на артериите с развитието на здравословни проблеми. Нормативните стойности на всеки показател се определят в зависимост от възрастта и пола според специални таблици.

В женския организъм, след настъпването на менопаузата, нивото на естрогените намалява, което помага за производството на "добрия" холестерол. Това създава условия за промяна на параметрите на липидите в кръвта, което изисква корекции в начина на живот след 45-50 години, за да се предотврати атеросклерозата.

Хранене и холестерол

Нашата диета трябва да включва храни, които понижават нивата на холестерола всеки ден. Но тези ястия и продукти, които допринасят за неговото увеличение, трябва да бъдат сведени до минимум, или по-добре - напълно изключени. Физическата активност трябва да бъде допълнена с корекция на диетата - най-малко 15-30 минути физическа активност трябва да се изискват ежедневно.

Какви храни трябва да бъдат изключени или рязко ограничени при увеличение на холестерола

Важно е да се сведат до минимум и да се използват следните групи продукти колкото се може по-рядко. Това са:

Ако постепенно намалите общото приемане на наситени мазнини до около 7-8% от общия дневен брой калории, нивото на "лошия" холестерол може да бъде намалено с около 10% от началното ниво.

Продукти, които намаляват нивата на лошия холестерол

Когато се решава кои храни намаляват холестерола, е важно да се разбере, че промяната в диетата трябва да бъде постоянна и подходът трябва да бъде цялостен. Такава диета трябва да се спазва за цял живот, тъй като атеросклерозата е хроничен процес, който не може да бъде обърнат. Може само да се забави.

Необходимо е да се увеличи количеството на определени компоненти, които имат положителен ефект върху липидния метаболизъм и помагат за коригиране на нивото на „лошия“ холестерол. Първо, това са:

  • Храни, съдържащи голямо количество фибри, които помагат за свързването на диетичния холестерол и неговото изхвърляне.
  • Омега 3 и 6 полиненаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол.
  • Растителни компоненти – стероли, станоли, които блокират усвояването на холестерола от храната.

Ако говорим за това, кои храни намаляват нивата на холестерола, свежите плодове – плодове, зеленчуци и ягодоплодни – могат да бъдат заслужено поставени на първо място. Те съдържат голямо количество растителни фибри, пектини и диетични фибри, които регулират храносмилането, намаляват усвояването на хранителния холестерол в кръвта и осигуряват основни витамини, минерали и микроелементи. Препоръчва се да се консумират поне 300-400 г свежи плодове на ден в различни варианти – сурови, задушени, варени. Трябва да сте по-внимателни само с картофите и другите скорбялни зеленчуци, техният обем не трябва да надвишава една трета от общото количество свежи зеленчуци и плодове.

Зърнени храни и бобови култури ще бъдат полезни, например, ечемик, просо, овесени ядки, гречка, боб, грах. Те съдържат голямо количество фибри и помагат за подобряване на храносмилането. Поради сложните въглехидрати, тези продукти дават трайно усещане за ситост, което не позволява преяждане. Можете да добавите кафяв ориз, киноа, спелта, трици – всички тези продукти ще помогнат да се свърже и премахне излишния хранителен холестерол от червата. Освен това те помагат за поддържане на стабилно тегло. Ядки, семена и соеви продукти помагат за попълване на запасите от ненаситени киселини от клас омега-6 и 9, необходими за пълния клетъчен метаболизъм. Употребата на соеви продукти поради специфични протеини помага за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол с 5-6%.

Мастните риби като източник на есенциални омега-3 киселини помагат за контролиране на нивата на холестерола, трябва да се ядат поне 1-2 порции седмично, предпочитайки херинга, скумрия, сьомга, пъстърва, тон и др. Но не всеки има възможност да консумира морски дарове и морска риба, особено ако живее далеч от брега.

Как да попълним запасите от омега-3

Ако храната не е перфектна, морската риба е рядък гост на вашите маси, добавките с омега киселини могат да помогнат. Сред тях следва да се подчертаят следните продукти:

OMEGA 3 PREMIUM 1200 mg или 1000 mg

Струва си да се избере, когато нуждата от ненаситени мастни киселини е увеличена. Комплексът OMEGA 3 PREMIUM 1200 mg или 1000 mg съдържа 60% омега-3 киселини под формата на EGC и WPC. Те са най-необходими при условия на повишени разходи на ПЗХК. Ако вашата диета е далеч от идеалната и имате здравословни проблеми, този комплекс ще ви помогне да разрешите вашите проблеми.

Ако натоварванията са високи, трябва да изберете 1200 mg, при умерени натоварвания си струва да се предпочете дозировка от 1000 mg.

OMEGA 3 VALUE 1000 mg

Трябва да изберете този комплекс, ако вашата диета не покрива дневната нужда от ПУФА и е необходимо допълнително да приемете превантивна доза. Приблизително 80% от възрастните имат недостиг на омега-3 киселини до една или друга степен, който не се покрива напълно от храненето. Следователно, този комплекс е перфектен за дневен превантивен прием. Той съдържа най-недостатъчните ЕПК и DHA, допълнени с витамин E, който подсилва ефекта на ПУФА.

OMEGA BALANCE 3 6 9

Балансиран комплекс от основни омега киселини, който е подбран в най-подходящата концентрация за усвояване. Комплексът е допълнен с полезни масла, витамин E и линоленова киселина, състои се от три класа омега киселини в физиологично подбрани пропорции, перфектен за хора, които ограничават мастните продукти в своята диета поради терапевтична диета или отслабване. В тази комбинация, допълнена с витамин E, те се усвояват максимално.

РИБЕНО МАСЛО ОТ ТРЕСКА

Този комплекс е подходящ за хора, които не понасят вкуса и миризмата на рибено масло в течна форма. Обгърнат в капсула, този ценен продукт е лишен от такива недостатъци, като същевременно помага за попълване на запасите от разтворими във мазнини витамини и омега киселини. Рибеното масло е комплексно съединение, което едновременно попълва запасите от витамини A и D в паралел с попълването на нуждата от омега киселини. Тази комбинация е полезна за хора, склонни към чести остри респираторни вирусни инфекции, тези, които консумират малко риба и морски дарове, прекарват много време на закрито.