Често чуваме за холестерола, постоянно ни съветват да го намаляваме, редовно да следим нивото му в плазмата и, ако е необходимо, да приемаме допълнителни лекарства за контрол на нивото му. Но защо различните таблици с продукти, които понижават холестерола и поддържат строго определено ниво на холестерол, са толкова важни? Защо това съединение е толкова опасно и как да настроим диетата си така, че рискът от атеросклероза да е по-нисък? За това говорим с експерта – нутриционист, диетолог Елена Парецкая.
Преди да търсим продукти, понижаващи холестерола, е важно да решим какъв вид съединение е и какви биологични функции изпълнява, и дали наистина е необходимо да намаляваме нивото му чрез хранене или лекарства, различни добавки. От гледна точка на биохимията, холестеролът (или по-скоро различните фракции на холестерола) е вещество, свързано с липидните съединения. Нашето тяло го нуждае, за да функционират активно клетките, да синтезират различни хормони, и да усвояват напълно храната, която ядем.
Ако нивото на холестерола надвиши нормалните стойности, метаболизмът страда, рискът от развитие на патологии на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка се увеличава, метаболитните процеси се нарушават, появява се такава патология като атеросклероза. Следователно е важно за всички нас да контролиране нивото на това съединение в плазмата и да предприемем мерки за коригиране на нивото му, включително избиране на продукти, които намаляват нивата на холестерол в кръвта и изключване на тези, които допринасят за увеличаване на неговата концентрация.
Остевете коментар