dog-omega-Camera

Имунната система защитава здравето ни денонощно, 7 дни в седмицата и защитава от различни външни агресори – вируси, бактерии, гъбички, паразити. Ако в тялото навлязат непознати, които могат да му навредят, се формира цяла серия от клетъчни и хуморални реакции, насочени към идентифициране, разпознаване и незабавно неутрализиране на опасността. Благодарение на имунната система ние се разболяваме с треска, възпаление и бързо се възстановяваме – това е необходимо, за да се потисне инфекцията и да се формира имунитет към нея.

В ситуации, в които тялото страда от различни заболявания, включително алергични реакции, поради корекция на диетата, човек е лишен от част от хранителните вещества. Често страда от недостиг на омега-3, тъй като тези съединения се намират в най-алергенните продукти. Възможно ли е да се пият PUFA под формата на капсули, има ли алергия към тях и как да се компенсира недостигът на важни вещества?

Мога ли да го приемам за алергии?

Алергичните реакции могат да се появят към почти всяко вещество, но най-често те се провокират от протеинови вещества или сложни съединения с протеини. Те са тези, които „раздразват“ имунната система най-много.

Реакциите могат да бъдат различни – с увреждане на кожата, дихателните пътища, храносмилателната система или системни, до оток на Квинке и анафилактичен шок. Реакциите, в зависимост от вида на алергена и настроението на тялото, могат да се появят в период от няколко секунди до часове или дни след навлизането на алергена в тъканите. Симптомите могат да не зависят от начина, по който дразнителят влиза в тялото, и могат да варират от леки, едва различими до животозастрашаващи.

Въпреки че алергията към всякакви вещества е възможна, но най-често провокаторите са храни, лекарства и полени, домашен прах, пърхот и секрети от животни. Често ние сами формираме тенденция към такива реакции, живеейки в неблагоприятни екологични условия, ядейки продукти, които са наситени с „хранителна химия“ и водещи нездравословен начин на живот. Всичко това подкопава работата на имунната система и изисква тя да бъде подхранвана отвътре.

За пълното функциониране на имунната система е необходимо да се достави достатъчно количество хранителни вещества – мазнини, протеинови молекули и въглехидрати. Но витамините, минералите и омега-3 киселините стават не по-малко важни за имунната система. Те се съдържат в продукти от животински произход (главно морска риба и морски дарове) и частично – растителни – ядки, семена, растителни масла. Такива PUFC съединения имат противовъзпалителен ефект, борят атеросклерозата и заболяванията на сърдечно-съдовата система. Но какво, ако тези продукти са опасни, възможно ли е да се приема омега-3 при алергии към риба или морски дарове , ядки, кожни реакции или полиноза?

Каква е ползата от омега-3 за алергичните?

Според материалите на Европейската академия по алергия и клинична имунология (EAACI), посветени на ролята на PUFA от различни класове върху хода на различни видове алергии и атопичен дерматит, омега-3 оказва положителен ефект върху процеса на лечение. Това е свързано с факта, че тези съединения са изключително важни за функционирането на механизмите за имунна защита, отговорни за противодействието на алергичните реакции.

Въпреки това, най-идеалният източник на PUFA трябва да бъде храната, а добавките – вторични. Положителни ефекти на омега-3 киселините в генезиса на алергиите бяха регистрирани сред хората, които страдали от недостиг на PUFA и той е бил компенсиран с добавки.

За хора, които страдат от различни видове алергични реакции, включително хранителни и анафилактични, следните точки са важни:

  • Диетата трябва да включва продукти с омега-3 PUFS – риба, морски дарове, растителни масла, ядки, авокадо. Само онези продукти, които, според тестовете и анализите, имат алергенен потенциал, трябва да бъдат изключени. За профилактика не се изключват просто за всеки случай. Недостигът на омега-3 увеличава риска от развитие на алергии, включително при деца, чиито майки страдали от тях по време на бременността.
  • Ако, поради заболяване, например, при алергия към риба или ядки, човек не може да получи достатъчно PUFA от храната, е добре да се добавят добавки с тези киселини в диетата му. Според лекарите, такива комплекси са безопасни.
  • Важно е да се въведе риба в диетата на децата от първата година на живот, това намалява риска от развитие на алергични реакции към храни в по-късен живот.

Причинява ли омега алергии?

Често възниква естественият въпрос – може ли да има алергия към омега, ако човек има доказани реакции към риба или морски дарове, други източници на хранителни PUFS?

Рибеното масло е смес от мазнини, получени от черния дроб на морски риби, най-често треска. То може да съдържа чужди примеси под формата на протеинови молекули от мускулна тъкан, кожа и т.н. Капсулите с омега-3 са съвсем различен въпрос. Това са три вида киселини, пречистени от допълнителни примеси, изолирани и концентрирани:

  • ЕПК или ейкозапентаенова киселина.
  • ДПК или докозахексаенова киселина.
  • АЛК – или алфа-линоленова киселина.

Те се понасят много добре, когато се приемат от алергични пациенти, за разлика от рибеното масло в течна форма. Така, че действителната алергия към омега е теоретично възможна, но в практиката е изключително рядка. Но преди употреба на добавки, алергичните пациенти трябва да се консултират с лекар и да изберат най-пречистения и висококачествен комплекс.

Кои опции ще помогнат

Важно е хората с алергии да получават достатъчно омега-3 киселини ежедневно, за да се обновят напълно клетките и метаболитните процеси да не бъдат нарушавани. Пример за ефективен комплекс за хора с различни форми на алергични реакции могат да бъдат продуктите с омега-3 от Grassberg. Това са комплекси:

Тези комплекси помагат да се попълни дневната доза на омега киселини, тъй като съдържат смес от есенциални ПУФА на омега-3. Ако комплексът се използва в комбинация с промени в дневното хранене, той помага за подобряване на външния вид и общото здраве, укрепване на имунитета, предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми.

Едно от значителните предимства на продукта е, че концентрацията на активни вещества в него е балансирана, така че да е подходяща за повечето хора. Самите капсули са изработени от колаген, хидролизиран протеин, превърнат в желатин, който се усвоява безопасно и напълно от организма.

Всички етапи на производството от качеството на суровините до крайния продукт са строго контролирани, на всеки 6 месеца производството преминава през всички държавни проверки, налични са всички сертификати за съответствие на производствените линии с ISO и GMP стандарти.

Какви ефекти има омега-3 за страдащите от алергии

Важно е да се разбере, че за хората с алергични реакции, достатъчното количество омега-3 е просто жизненоважно, тъй като тези съединения борят възпалителните реакции в тъканите, които се появяват при контакт с алергена.

Освен това, те помагат за поддържане на защитната бариера на кожата, нейното хидратиране и стимулират регенерацията. Факт е, че всяка клетка на тялото има мембрана (обвивка), която се състои от ПУФА, те не се произвеждат от организма, трябва да ги получаваме отвън – с храна или добавки.

Освен че омега-3 помага в лечението на алергични прояви, те също така помагат за подобряване на функцията на мозъка, поддържане на стабилно ниво на кръвно налягане, намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми, борба с вредния холестерол, предотвратяване на остеопороза.