Мазнините трябва винаги да присъстват в нашата диета, тъй като те са основният източник на енергия за клетките, участниците в метаболизма и строителен материал за нови клетки. Всички мазнини, които консумираме, могат да бъдат разделени на две големи групи – наситени (те най-често са животински) и ненаситени (главно растителни). Трябва да консумираме съвсем малко животинска мазнина всеки ден и много повече – растителни масла, източници на полезни съединения.
Омега 3-6-9 киселините са особено ценени в състава на ненаситените мазнини. Факт е, че излишъкът от наситени киселини негативно влияе на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, докато есенциалните мастни киселини от омега класа помагат за поддържане на младостта, красотата и здравето.
Повечето от нас знаят малко за ползите от омега 3-6-9, въпреки че може би сме чували много за тези съединения и дори сме ги приемали под формата на добавки. Но как един клас се различава от друг, какви полезни свойства притежават и как да попълним запасите им за сметка на продуктите, проверихме с Елена Парецкая, нутриционист.
Остевете коментар