Мазнините трябва винаги да присъстват в нашата диета, тъй като те са основният източник на енергия за клетките, участниците в метаболизма и строителен материал за нови клетки. Всички мазнини, които консумираме, могат да бъдат разделени на две големи групи – наситени (те най-често са животински) и ненаситени (главно растителни). Трябва да консумираме съвсем малко животинска мазнина всеки ден и много повече – растителни масла, източници на полезни съединения.

Омега 3-6-9 киселините са особено ценени в състава на ненаситените мазнини. Факт е, че излишъкът от наситени киселини негативно влияе на състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, докато есенциалните мастни киселини от омега класа помагат за поддържане на младостта, красотата и здравето.

Повечето от нас знаят малко за ползите от омега 3-6-9, въпреки че може би сме чували много за тези съединения и дори сме ги приемали под формата на добавки. Но как един клас се различава от друг, какви полезни свойства притежават и как да попълним запасите им за сметка на продуктите, проверихме с Елена Парецкая, нутриционист.

Какво е омега 3-6-9

Сред ненаситените мазнини най-важни са омега 3-6-9 – моно- и полиненаситени съединения, участващи в метаболитните процеси на организма. Те не могат да бъдат произведени самостоятелно, поради което е необходимо постоянното им приемане с храна или биологични добавки. Ролята, която играят тези съединения, стана известна за първи път през миналия век, когато бяха проучвани все по-сложни метаболитни процеси.

Учените от Дания са забелязали, че хората, които живеят в крайбрежни райони на студени морета и океани, имат много по-добро здравословно състояние от жителите на континента. Те проведоха многогодишни изследвания, чийто резултат показа, че намаленото ниво на патологиите на сърцето и кръвоносните съдове е свързано с редовната консумация на мазна морска риба.

Какво трябва да бъде правилното съотношение

Постепенно тези данни бяха подкрепени от все повече нови наблюдения и изследвания в много други страни по света. Открит беше универсален положителен ефект от мазнините омега 3 6 9, проучени бяха физиологичните им дневни дози, ефекта върху метаболизма и възможните негативни странични ефекти.

Определено беше и идеалното съотношение на тези типове ПУФА помежду им. Така, приемането с храна на омега 6 и омега 3 трябва да бъде в съотношение 1:2 до 1:5. Омега 9 стои донякъде отделно, тъй като консумацията му с храна не е толкова основополагаща, тъй като организмът може частично да го произвежда сам. Сред трите групи най-често се наблюдава дефицит по отношение на омега-3 ПУФА, тъй като количеството на тези киселини в нашата обичайна храна е малко.

Често традиционната западна диета драматично променя съотношението на омега 3 и 6 в полза на последните, и понякога може да достигне стойности от 1:20 и дори 1:30, което негативно влияе на общото състояние на организма.

Функции на Омега 3-6-9 и къде да ги намерим

Всички три групи от основни ненаситени мастни киселини са необходими за пълния метаболизъм. Общата функция на трите групи полезни мазнини е антиоксидантна. Те защитават клетките ни от разрушителните ефекти на свободните радикали, забавят процеса на стареене, премахвайки специално състояние - оксидативен стрес.

Друга полезна обща функция е да увеличава нивото на "добър" холестерол с едновременно намаляване на "лошия" холестерол, което поддържа съдова здраве и пълен метаболизъм, защитава ендокринната система от претоварване. Освен това, си струва да се подчертае - какви функции на омега 3 6 9 вече са идентифицирани - това е поддръжка на здравето на кожата, подобряване на нервната система, стимулиране на регенерационни процеси (възстановяване на увредените тъкани). Но всеки клас киселини има свои уникални свойства, които ги отличават от останалите.

И така, PUFA омега-3:

  • Те помагат за намаляване на нивото на триглицеридите в кръвната плазма, помагайки за намаляване на риска от сърдечни и съдови проблеми.
  • Регулират метаболитните процеси, поддържайки здравословно телесно тегло.
  • Нормализират работата на храносмилателния тракт.
  • Възстановяват работата на мозъка и цялата нервна система.
  • Участват в намаляването на нивото на "лошия" холестерол в кръвната плазма.
  • Поддържат имунната система.
  • Ускоряват процеса на заздравяване на рани и регенерация на увредени тъкани.
  • Те имат противовъзпалителен ефект върху цялото тяло.
  • Помагат за намаляване на риска от развитие на злокачествени новообразувания.
  • Поддържат ендокринната система и синтеза на хормони.
  • Подобряват емоционалния тонус и настроението.
  • Най-голямото количество омега 3 се съдържа в различни видове морска риба, особено мазна. Това са херинга и пъстърва, сьомга, риба тон, сардини, скумрия. Тези киселини могат също да се намерят в ленени семена, зехтин, сусам, боб, орехи, спанак, карфиол и броколи.

Постъпление на омега-6 киселини:

  • Помага за поддържане на красотата и здравето на косата, ноктите, целостта на кожата.
  • Стимулира имунната система, намалява риска от алергии.
  • Нормализира системата на кръвосъсирване.
  • Намалява нивото на системно възпаление.
  • Помага за намаляване на количеството на "лошия" холестерол в кръвната плазма.
  • Поддържа целостта на клетъчните мембрани.
  • Защитава костната тъкан от разрушаване.
  • Има антидепресивни ефекти.

Важно е да се подчертае, че такива ефекти могат да се реализират напълно, ако в организма постъпи достатъчно количество омега-3 киселини едновременно. Различни видове растителни масла, орехи и други видове ядки, семена са най-богатите на този тип PUSA.

Достатъчно ниво на омега-9:

  • Поддържа съдова здраве, укрепва сърцето.
  • Помага за стабилизиране на нивата на глюкоза в кръвната плазма.
  • Стимулира имунната система, включително хуморалните и клетъчните връзки.
  • Регулира метаболизма, помагайки за поддържане на здравословно тегло.
  • Има противовъзпалителен ефект.
  • Най-богатите източници на омега-9 са фъстъчено и зехтин, свинска мас, рибено масло, ленено масло, пъстърва, сьомга, авокадо, масло.

Кой е подходящ или нуждае от комплекс 3-6-9

  • Поява на пърхот.
  • Силно лющене и суха кожа.
  • Периодични обриви, акне.
  • Бърза умора, загуба на сила.
  • Постоянна раздразнителност и депресивно настроение.
  • Болки в ставите.
  • Косопад.
  • Проблеми с черния дроб.
  • Храносмилателни разстройства.
  • Влошаване на паметта и вниманието.

Важно е да се подчертае, че тези прояви са типични за много други патологии, затова е важно да се консултирате със специалист и да преминете диагностика, преди да приемете омега 3-6-9.

Важно е да се използва комплексът от витамини и омега 3 6 9 според показанията, а мастните киселини да постъпват в правилното съотношение. Така ще бъдат усвоени максимално и напълно ще покажат положителните си ефекти. В противен случай, излишъкът на някои и недостигът на други омеги може да наруши метаболитните процеси. Струва си да се помисли за прием на комплекс от три типа мастни киселини за тези хора, които имат определени симптоми. Може да бъде:

Важно е да се подчертае, че тези прояви са типични за много други патологии, затова е важно да се консултирате със специалист преди да пиете омега 3 6 9 и да преминете диагностика.