newomegasfish-Camera

Днес много от нас активно се грижат за здравето си и се опитват да удължат младостта, запазвайки красотата на лицето и тялото. Различни варианти на лекарства от аптеките и биологично активни добавки като източник на съединения, необходими за хората – витамини, антиоксиданти, микроелементи или полиненаситени мастни киселини – могат да помогнат в това. Омега-3 киселините са най-популярни, тъй като не всеки може да ги получи в достатъчни количества с храната. Рибеното масло често се използва за попълване на запаса от ПУФА, тъй като се смята, че то е източник на омега.

Но наистина ли е така? Каква е разликата между рибеното масло и омега и какво трябва да предпочетем за прием?

С тези въпроси се обърнахме към експерт – диетологът Елена Парецкая.

Какво е Омега-3

Ненаситените мастни киселини от класа Омега-3 са биологично активни съединения, жизненоважни за пълния метаболизъм. Това е строителен материал за всички клетки на тялото, те са част от биологичните мембрани, сивото вещество на мозъка, поддържат храносмилането и имунната система. Човек може да получи Омега-3 с храната, консумирайки храни, които съдържат много от тези ПУФА. Сред най-добрите продукти подчертаваме:

  • Мазни разновидности на морска риба – скумрия, херинга, сардини, сьомга.
  • Морски дарове, особено стриди.
  • Орехи и други видове.
  • Соя.
  • Яйца от птици.
  • Семена от чиа и лен.
  • Листни зеленчуци, спанак.

Ако има сериозен недостиг на Омега-3 киселини, човек може да има определени симптоми, които могат да бъдат причина да се консултирате със специалист и да предписвате допълнителни дози ПУФА. Те са:

  • Суха и лющеща се кожа, влошаване на косата и ноктите.
  • Болка в ставите и костите.
  • Бърза умора, нарушена концентрация, увреждане на паметта.
  • Нарушения на съня.

Въпреки че това са симптоми, които са типични за много други здравословни проблеми, тяхното развитие може да бъде причина да се оцени нивото на омега киселините в организма, и ако е необходимо, да се добавят добавки с необходимите съединения в диетата.

Ползи от Омега-3 за тялото

Преди да анализираме разликата между Омега-3 и рибеното масло, е важно да разберем защо тези ненаситени липидни съединения са толкова полезни за нашето тяло. Първо, това са:

  • Помощ за укрепване на имунната защита, стимулиране на хуморалния и клетъчния имунитет.
  • Поддържане на метаболизма и оптималното функциониране на органите и тъканите.
  • Подобряване на предаването на нервни импулси между невроните.
  • Укрепване на синтеза на серотонин, хормона на радостта.
  • Поддръжка на лигавиците на дихателните пътища.
  • Разреждане на кръвта, което предотвратява тромбозата и техните усложнения.
  • Стабилизиране на нивото на кръвното налягане.
  • Защита на съдовите стени от прекомерно отлагане на холестерол и образуване на плаки.
  • Намаляване на концентрацията на хомоцистеин, вещество, което стимулира тромбозата.
  • Поддържане на здравето на костите и ставите, предотвратяване на възпалителни процеси.
  • Защита на бронхите от вредни външни влияния, включително при пушене.
  • Нормализиране на репродуктивните функции.
  • Предотвратяване на образуването на тумори в различни части на тялото.

Рибено масло - какво е то

За да можете да разберете разликата между рибеното масло и Омега-3, нека разгледаме по-подробно неговия състав и биологични ефекти. По своята същност, то е естествено многофункционално мазно решение, което не е подложено на радикална обработка. Следователно, то запазва специфичния си цвят, вкус и доста остър мирис.

Рибеното масло е, преди всичко, един от най-пълните източници на естествен холекалциферол (това е научното наименование на витамин D). Този мастноразтворим витамин е необходим за организма, за да усвоява калций, да поддържа имунитета и работата на нервната система. Но освен витамин D, рибеното масло съдържа много други, също толкова важни и полезни компоненти, от които организмът се нуждае, за да поддържа оптимален метаболизъм. Те са:

  • Витамин A (второ име – ретинол), мастноразтворимо съединение, необходимо за острото зрение и здравето на кожата, черния дроб и много други процеси.
  • Витамин E (или токоферол), мастноразтворимо вещество, което поддържа репродуктивното здраве и младостта.
  • ПУФА под формата на Омега-3 мастни киселини, частично Омега-6 и 9.
  • Наситени мастни киселини – олеинова и стеаринова.
  • Малко количество холестерол.
  • Микроелементи – сяра, йод, фосфор, магнезий, и др.

Каква е разликата между омега и рибено масло: кое е по-добро?

Сега мога да заключа как омега се различава от рибеното масло. Омега-3 е биологично съединение, което трябва да получаваме с храната, а ако не е достатъчно – тогава допълнително с добавки . То е част от рибеното масло, но освен него съдържа много други компоненти.

Така че, рибеното масло е по-богат продукт, който покрива нуждата от по-голямо количество съединения, полезни за тялото. Неговите положителни ефекти могат да се натрупват, ако тялото е недостатъчно в няколко витамина или други компоненти наведнъж. Ако има недостиг само на омега или витамините се приемат под формата на допълнителни добавки, приемането на рибено масло може да доведе до предозиране, което ще има негативен ефект върху здравето.

В случай на изолиран недостиг на омега-3, който се случва по-често от комбинираните дефицити, си струва да се даде предпочитание на пречистени форми на ПУФА под формата на капсули с определени количества есенциални мастни киселини, особено EPA и DHA.

Коя омега-3 да изберете

Важно е за всички нас да получаваме достатъчно омега-3 киселини всеки ден, за да се обновят клетките напълно и метаболитните процеси да не бъдат нарушавани. Пример за ефективен комплекс за хора с различни форми на здравословни проблеми могат да бъдат продуктите с омега-3 от Grassberg. Това са комплекси:

Едно от значителните предимства на продукта е, че концентрацията на активни вещества в него е балансирана, така че е подходяща за повечето хора. Самите капсули са направени от колаген, хидролизиран протеин, превърнат в желатин, който се усвоява безопасно и напълно от организма. Всички етапи на производството от качеството на суровините до крайния продукт са строго контролирани, на всеки 6 месеца производството преминава всички държавни инспекции, налични са всички сертификати за съответствие на производствените линии с ISO и GMP стандарти.

Противопоказания

Въпреки че рибеното масло и индивидуалните комплекси с омега-3 киселини са полезни, съществуват редица противопоказания за тяхното приемане, които трябва да се вземат предвид при избора на конкретен продукт. Затова преди употреба е необходимо да се обсъди въпросът за приема и дозировките с лекар, да се проведат необходимите тестове и да се изключат противопоказанията.

За омега-3 киселините противопоказанията включват:

  • Остър холецистит или стадий на обостряне на хроничния процес.
  • Наличие на камъни в жлъчния мехур и каналите.
  • Индивидуална непоносимост на отделни компоненти на препарата.
  • Тенденция към кървене.

Освен тях, съществуват редица допълнителни противопоказания за употребата на рибено масло, като по-широк биологичен ефект на препарата. Те са:

  • Хеморагична диатеза.
  • Наличие на хемофилия.
  • Тежки бъбречни патологии.
  • Хипервитаминоза на витамини A и D.
  • Дългосрочен легнал режим.
  • Туберкулозен процес.

Други противопоказания също са възможни, които могат временно да ограничат приема на тези лекарства, за което ще бъде допълнително информиран пациентът от лекаря.